Babával a tengerparton: strandolás, fürdőzés és hogy védjük őket

anni2023

Hány éves kortól lehet gyereket vinni a strandra?

Ha a baba még nincs három hónapos, nem ajánlott a tengerben fürdetni. Megfürdetheti a lábukat és a lábfejüket, de jobb, ha nem meríti őket bele. "A tengervíz nem steril, bármennyire is tisztának tűnik első pillantásra. A baba különféle baktériumokkal érintkezhet, és olyan bőrfertőzést kaphat, amely antibiotikumos kezelést igényelhet".
Fontos az időre is figyelni: érdemes reggel 10:00 előtt, vagy délután 15:30 után fürdetni őket, és mindig vegyük figyelembe a külső hőmérsékletet. A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőket soha nem szabad kitenni a napra, és nem szabad túl sok időt tölteni a napernyő alatt. Árnyéka hamis biztonságérzetet ad, mert a napernyő nem tudja kiszűrni az ultraviola sugárzást. Azt is figyelembe kell venni, hogy a homok visszaveri a napsugarakat, és megkönnyítheti a baba érzékeny bőrének megégését.
A nap azonban jótékony hatással van a gyerekekre, mert lehetővé teszi a D-vitamin termelődését, ami javítja az alvás-ébrenlét ritmusra adott hormonális választ, valamint javítja a csontanyagcserét és erősíti az immunrendszert.

Mi a legjobb napvédelem a gyermekek számára?

6 hónapos korig 50+ védelmi faktorú UVA és UVB fényvédő krémeket célszerű használni, de lehetőleg fizikai szűrőket (jobbat, mint a vegyi szűrőket, pl. a fényvédőket). Ennek az az oka, hogy a bőr nagyon vékony és érzékeny, ezért jobban átjárják a vegyi anyagok. Ne feledje, hogy a fényvédő krémek megváltoztathatják a gyermekek hőszabályozását, vagyis a hőelvezető képességét. 6 hónapos kor után viszont már kötelező a fényvédő használata. A 6 hónapos és 3 éves kor közötti gyermekeknél előnyben kell részesíteni a legalább 50+ védelmi faktorral rendelkező krémeket és a fizikai szűrőket, amelyek nem hatolnak át a bőrön, és nem társulnak olyan anyagok asszimilációjához, amelyek hosszú távú mellékhatásokkal járhatnak. Harmadik életév után már 30+ védőfaktorú fényvédő krémek használhatók, de mindig figyelembe kell venni a gyermek fototípusát: minél világosabb a bőr, annál jobb a magas védőfaktor alkalmazása. Nem szabad elfelejteni azt is, hogy a krémet 20 perccel a napozás előtt kell felvinni, és kétóránként újra kell alkalmazni. A "vízálló" fényvédők esetében is érdemes fürdés után újra felkenni a krémet, mert amikor törölközővel töröljük át gyermekünket, akkor a védőkrém nagy részét eltávolítjuk.

Mit vigyünk magunkkal a táskában a tengerhez?

A fényvédő krém és a sok étel és folyadék mellett UV50+ faktorú védősapkát, UV50+ védőfaktorú úszópólót, fürdőruhát ajánlunk. A tenger mellett szinte mindig fúj a szél, így jól jön egy gyerek fürdőköpeny vagy poncsó is. Mindezeket a termékeket megtalálja a kiegészítők vízhez, nyaralásra kategóriában.

 A cikk AZ OLASZ GYERMEKORVOSI TÁRSASÁG AJÁNLÁSA alapján készült